De basis

Als kind/puber was ik al geïnteresseerd in voeding. Rond mijn 12de jaar ging ik met mijn moeder mee naar de winkel en las de etiketten op de producten. Bij bijvoorbeeld de halvarine telde ik het aantal E-nummers en mijn moeder moest de halvarine met de minste E-nummers kopen. Later ontdekte ik de biologische winkel (toen […]

Read More »

Trots

Tijdens de koffie na de laatste les van 2023 ontving ik een heel bijzonder cadeau van één van mijn cursisten. Hij had zelf een beeldje gemaakt, dat mij een verstillende taiji-houding voorstelt. Dit was een bedankje, omdat hij zich door de oefeningen in de les steeds beter is gaan voelen. Wauw, dat kwam wel even […]

Read More »

DOEN en ZIJN

Onze maatschappij is sterk naar buiten toe gericht: werk, sport, vrienden en sociale media vragen veel van onze aandacht en energie. We krijgen continu prikkels te verwerken en DOEN lijkt belangrijker dan ZIJN. Sterker nog: voor veel mensen is ZIJN inmiddels iets wat (veel) onrust veroorzaakt. Nu is er natuurlijk niks mis met doen. Sterker […]

Read More »

Natuurvoeding

Hoera, ik ben onlangs met een 8,5 geslaagd voor mijn opleiding Natuurvoeding! Weer nieuwe inzichten opgedaan waarmee ik mijn kijk op voeding en gezondheid kan verbreden.Ik vind het ook heel leuk om deze kennis te delen! Dus stel gerust een vraag hierover!

Read More »

Taoisme

Het taoïsme is de bakermat van de Chinese cultuur. De taoïstische principes zijn terug te vinden in alle aspecten van het leven in China: in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG), filosofie, religie, kunst, cultuur en zo ook in de bewegingsleren taiji quan en qigong. Het taoïsme is een filosofische/religieuze stroming. Het belangrijkste boek van het […]

Read More »

Verzuring en virussen

Corona heeft ons land (en de rest van de wereld) nog steeds stevig in haar greep. Door velen wordt hoop gevestigd op de vaccinaties. Maar ook leefstijl in relatie tot corona krijgt (gelukkig) regelmatig de aandacht. In het begin van de pandemie werd bijvoorbeeld al snel een link gelegd tussen overgewicht en het ziekteverloop. Het […]

Read More »

Koken op verschillende warmtebronnen

Mijn docente Chinese voedingsleer van de BOCAM-opleiding vertelde ooit tijdens de les over het gezondheidseffect van de verschillende warmtebronnen op je gezondheid. Ik vond dit interessant.  Je leest hier nooit/zelden over. Daarom wil ik het hier kort bespreken. Koken kan je (nog) op gas, elektrisch, keramisch, op inductie of in de magnetron. Westers gezien maakt […]

Read More »

Verzuring en voeding

Iedereen weet inmiddels wel dat het erg belangrijk is om dagelijks voldoende groenten en fruit te eten. Lange tijd heb ik gedacht dat dit vooral belangrijk is om voldoende vitaminen, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat is natuurlijk belangrijk! Maar wat minstens zo veel aandacht verdiend is het feit dat groenten en […]

Read More »

Vitamine C

Deze week sprak ik met enkele cursisten over het gebruik van vitamine C. Is het nodig om extra C te slikken en zo ja, welke dosis?Dit is één van de onderwerpen waar oost en west verschillend over denken. Westers gezien is vitamine C een vitamine die onder andere goed is voor je weerstand. En omdat […]

Read More »

Bakpapier, liever niet…

Vorige week heb ik koekjes gebakken met mijn dochter. Uit automatisme pakte ik bakpapier uit de keukenla, tot ik me herinnerde dat bakpapier niet zo gezond is om te gebruiken. Er zijn verschillende soorten bakpapier te koop en het gaat nu te ver om deze hier te bespreken. De ene soort is afgewerkt met siliconen […]

Read More »

Taiji in coronatijd

In eerste instantie is corona een belemmering om prettig en ontspannen samen te trainen. Binnen trainen is voor mij nu geen optie. Gezondheid en veiligheid staan voorop! Dus hup, naar buiten toe! Gelukkig zijn bij taiji en qigong alle oefeningen staand, dus dat maakt het makkelijker. Naast de afhankelijkheid van goed weer bracht deze omschakeling […]

Read More »